13.11.2008

De ce iti tiuie urechile? 

Tiuitul urechilor (tinitusul) nu trebuie interpretat ca o superstitie. Problema poate fi mai serioasa decat pare, in special daca se manifesta la persoanele trecute de prima tinerete.

 

Categorie: Sanatate
Adaugat de: maridiet

Tinitusul este definit ca perceperea anormala a unor sunete sau zgomote in ureche, in absenta unui stimul sonor extern. Pacientul poate percepe senzatiile auditive sub diferite forme: fosnete, pocnituri, suieraturi, ticait, tarait etc.
Bolnavul are senzatia ca zgomotul provine din interiorul sau din afara urechii. Sunetul sau zgomotul este de intensitate joasa sau inalta, uneori foarte intens, perceput permanent sau cu perioade de liniste, intr-o ureche sau in ambele urechi.
Daca apare bilateral, tinitusul se asociaza sau anunta surditatea, care este de obicei surditate de tip senzorial.
Tinitusul poate provoca simptome neplacute, cum ar fi intoleranta la sunete puternice, care pot cauza importante tulburari emotionale. Afectiunea nu este o boala de sine statatoare, ci un simptom care poate aparea in diverse afectiuni otorinolaringologice sau neurologice, uneori si de cauze psihice.
La pacientii cu tinitus, calitatea vietii este modificata in sens negativ, putand provoca iritabilitate, pierderea atentiei si a memoriei.
De ce apare
Situatiile cele mai frecvente in care apare tinitusul sunt cele in care exista o afectare a sistemului auricular:
- traumatisme ale urechii;
- corpi straini auriculari;
- dop de cerumen;
- expunerea acuta sau cronica la zgomote;
- medicatie ototoxica;
- infectii: otita externa, otita medie, labirinita, mastoidita;
- otoscleroza;
- tumori: neurinom de acustic;
- ateroscleroza vaselor din urechea medie sau interna;
- hipertensiune arteriala;
- migrena;
- infectii;
- scleroza multipla;
- tumori la nivelul capului si gatului.
O forma particulara de tinitus este tinitusul pulsatil, care este sincron cu bataile inimii, fiind determinat de o serie de afectiuni vasculare.
Mai exact, acestea poate aparea in caz de tumora glomica, anevrism arterial, malformatie arterio-venoasa sau boala vasculara ocluziva.
Grupe de risc
Exista anumite grupe de risc la care tinitusul apare cu o fregventa mai mare. Militarii care lucreaza cu arnament, pilotii, telefonistele, dactilografele si muncitorii din hale sunt cei mai expusi la a dezvolta afectiunea. Insa prezinta risc crescut si marii consumatorii de cafea, ceai, tigari, cei cu stil de viata haotic si persoanele care asculta muzica la casti sau la volum mare.
Tratament individualizat
Tratamentul trebuie individualizat in functie de cauza care l-a produs, daca aceasta a putut decelata. Daca insa nu se cunoaste cauza, exista un tratament general, simptomatic al tinitusului, care poate usura viata bonavului:
- evitarea expunerii prelungite la zgomot puternic;
- ameliorarea tinitusului prin expunerea la sunete mai puternice (bolnavul sa nu stea in liniste totala);
- indepartarea cerumenului;
- diminuarea tinitusului prin amplificarea sunetelor normale, care se poate face prin protezarea cu aparatul auditiv. Aceasta se realizeaza prin desensibilizarea graduala a pacientului, determinarea lui sa suporte si sa accepte tinitusul la un alt nivel.
Desesnsibilizarea se face printr-un generator de zgomote, care da indicatii apropiate si care poate fi utilizat ca un instrument combinat.