22.10.2008

TOTUL DESPRE FRUCTE





Antioxidantii, substante foarte valoroase pentru sanatatea noastra, se gasesc in sucul si in coaja fructelor.

Categorie: Sanatate
Adaugat de: maridiet

Strugurii sunt o sursa buna de vitamina C si vitamina K, avand un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Ajuta la tratarea mai multor afectiuni : sunt un leac pentru numeroase afectiuni, de la astm, artrite, reumatism, ulcere pana la litiaze. Sucul de struguri este considerat de specialisti a fi un tonic si pentru bebelusii ale caror mame nu au suficient lapte matern.


Prajitura cu struguri

Ingrediente: 4 oua, 250 g zahar, 1 cana ulei sau un pachet de margarina, 1 cana lapte, 1 lingurita bicarbonate de sodium stins cuotet, zahar vanilat, coaja de lamiae, 2 linguri cacao, struguri albi, faina.
Preparare: se separa ouale. Galbenusurile se freaca bine cu uleiul, faina, aromele, bicarbonatul si la sfarsit albusurile battue spuma. Faina se pune in cantitate de 500, g atat cat sa obtinem o coca de consistenta unei smantani groase. Intr-o tava unsa si treptata cu faina punem o parte din aluat , iar in restul de aluat adaugam cacao. Punem apoi tot aluatul in tava si il amestecam cu o furculita, desenand diverse forme. Deasupra punem boabe de struguri trecute prin faina. Se coace la foc iute 15 minute, dupa care reducem intensitatea focului. Se pudreaza rece.

Afine sunt sarace in grasimi saturate, cholesterol si sodium, fiind o sursa buna de fibre alimentare, vitamina C si vitamina K. Aceste fructe sunt hipoglicemiante , se recomnda sa fie consumate de bolnavii de diabet si nu numai.


Afine in sirop

Ingrediente: 60 grame zahar pudra pentru 1 borcan de 500g cu affine.
Preparare: curatati bine afinele de codite, le puneti intr-o strecuratoare mare si le treceti pe sub un jet de apa, apoi le lasati sa se scurga bine. Cu mare grija, ca sa nu faramati fructele, le puneti in borcane si adaugati zaharul pudra. Inchideti bine borcanele si le sterilizati la bain-marie vreo 10 minute. Dupa fiert, cand apa s-a racit, scoateti borcanele si le puneti intre paturi, sa se raceasca.

Avocado este sarac in colesterol si sodiu si este o sursa buna de fibre alimentare si vitamina C, vitamina K si acid folic. Ajuta la tratarea mai multor afectiuni. Acest fruct contine intre 14% si 25% grasimi vegetale usor asimilabile, ce protejeaza vasele sangvine. Este apreciat de asemenea pentru proprietatile sale antioxidante, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, hipoglicemiante. Studiile au demonstrat ca avocado reduce intensitatea simptomelor ce insotesc cresterea in volum a prostatei.

Salata de avocado
Ingrediente: 4 avocado, 1 rosie mare, 4-5 catei de usturoi, 1 lamiie, o legatura ceapa verde, busuioc, cimbru, sare, piper
Preparare: se curata fructele de coaja, se scoate simburele si se paseaza cu furculita impreuna cu rosia taiata cubulete, ceapa verde taiata marunt, usturoiul pisat, si zeama de lamiie. Se adauga putin busuioc si cimbru, sare si piper dupa gust. In loc de furculita puteti folosi si instrumentul de pasat cartofii pentru piure.
Se serveste pe piine proaspata sau prajita.

Caisele uscate sunt o sursa buna de vitamina A, fibre alimentare si potasiu, avand un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Ajuta la tratarea mai multor afectiuni :
- ajuta la vindecarea ranilor ;
- regleaza tranzitul ;
- are virtuti fortifiante ;
- previne anemia ;
- combate insomnia.

Prajitura cu caise

Ingrediente: 2 oua intregi, 1 pahar zahar, 1/2 pahar lapte, 2 pahare faina, zahar vanilat, rom, lamiae si un kg de caise.
Preparare: se freaca ouale intregi cu zaharul, se adauga treptat unleiul, apoi laptele, aromele, bicarbonatul si faina. Se omogenizeaza compozitia si setoarna in tava unsa si tapetata cu faina. Deasupra lor mai pui o mana de zahar si putina scortisoara. Se coace la foc potrivit iar cand e gata se pudreaza cu zahar.

Banane acest aliment este sarac in grasimi saturate, colesterol si sodiu, fiind o sursa buna de fibre alimentare, vitamina C, potasiu si mai ales de vitamina B6.
Este utila in urmatoarele cazuri:
- banana este folosita ca hrana dietetica impotriva dereglarilor intestinale ;
- sunt folosite in cazul artritelor si a gutei ;
- sunt eficiente in tratamentul anemiei ;
- este folositor pentru cei care sunt alergici la anumite mancaruri sau care sufera de urticarii, dereglari stomacale sau astm.
- sunt bune pentru bolile de rinichi datorita continutului scazut de proteine si sare si a continutului ridicat de carbohidrati.
- o dieta formata din banane si lapte este considerata a fi eficienta in cazul reducerii greuttii, sunt indicate deoarece nu contin sodiu.

Banana coapta.

Ingrediente: o banana mare, stafide, frisca, unt, visine din compot, fructe confiate, sirop acrisor.
Preparare: banana se curata de coaja si se taie in doua, pe lungime. De-a lungul ei se infig stafide sau fructe confiate. Se unge un vas rezistent la foc cu unt si se asaza bananele. Se lasa cam 10-15 minute. Apoi se scoate si se lasa la racit. Se pune deasupra frisca si se orneaza cu visine sau cu sirop ori fructe confiate.


Capsuni - sunt o sursa buna de vitamina C, fibre alimentare, acid folic si potasiu. In plus capsunile nu contin grasimi saturate si colesterol.
Sunt folosite la tratarea mai multor afectiuni :
- au rol hipotensor fiind indicate in hipertensiuni arteriale si alte boli cardiace ;
- sunt indicate si in afectiuni renale, reumatism, ateroscleroza, guta, varice, intoxicatii alcolice sau cu tutun etc.

Serbet de capsune

Ingrediente: 1 kg capsune, 1 kg zahar.
Preparare: se zdrobesc capsunele spalate si se strecoara prin tifon. Cand zeama s-a limpezit, se scurge sa nu se tulbure. Se face un sirop dzahar si un pahar de apa. Se fierbe. Cand siropul e legat se adauga 1 pahar de zeama de capsune limpezita. Se mai fierbe pana se leaga. Dup ace s-a racorit se freaca cu o lingura de lemn intr-o singura directie, pan ace devine mat. Se pune in borcan.

Clementine sunt surse excelente de fibre alimentare, timina, acid folic, potasiu si vitamina C, avand un continut mic de sodiu.
Ajuta la tratarea mai multor afectiuni :
- sustin activitatea creierului ;
- inbunatatesc vederea ;
- previn aparitia pietrelor la rinichi ;
- reduce ridurile si stimuleaza productia de colagen la nivelul celulelor pielii ;
- previn urticarile, clementinele previn si vindeca aceste dezechilibre alimentare ;
- vindeca acneea, sucul de clementina amestecat cu un galbenus de ou se aplica pe fata sub forma de masca, timp de 15 minute. Tenul devine catifelat ;
- reduc stresul, aroma acestor fructe are efect calmant pentru ca declanseaza in creier producerea de serotonina.

Coacaze negre au un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu, fiind o sursa excelenta de vitamina C.
Proprietati:
- este bogata in vitamie si minerale ;
- are proprietti terapeutice ;
- faciliteaza digestia, stimuleaza functionarea ficatului, a pancreasului, a splinei si a rinichilor ;
- stimuleaza apetitul si usureaza digestia ;

Sirop de coacaze negre

Ingrediente : zahar 2 kg 1.5 kg coacaze
Mod de preparare: Se aleg coacaze sanatoase, se curata de ciorchini si alte corpuri, se pun intr-o strecuratoare si se spala sub robinet sau se introduce strecuratoarea de cateva ori in apa, apoi se lasa sa se scurga apa. Din zahar si 1 l de apa se face un sirop care se lasa sa dea cateva clocote, se adauga coacazele si se mai lasa sa fiarba 10 min., dupa care se storc coacazele intr-un saculet. Se filtreaza siropul si se lasa sa mai dea un clocot. Se toarna in sticle, se astupa ermetic cu dopuri si se pastreaza intr-un loc rece uscat.

?Fructul pasiunii este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C si fibre alimentare. In plus fructul pasiunii contine potasiu, magneziu si fosfor, dar are un continut scazut de grasimi saturate si sodiu.

Grapefruit (roz sau rosu) nu contine grasimi saturate, colesterol sau sodiu. In schimb grapefruitul este bogat in fibre alimentare, vitamina A si vitamina C.

Limonada de grapefruit

Ingrediente: 2 linguri miere ,6 linguri suc de grapefruit
Preparare: se amesteca mierea cu apa calduta pana se dizolva, se adauga zeama de la grapefruit si se completeaza cu apa rece.


Gutuie este o sursa excelenta de vitamina C si fibre alimentare.
Proprietati:
- stimuleaza pofta de mancare si amelioreaza infectiile respiratori si astmul ;
- gutuia cu aciditatea ei, neutralizeaza grasimile ;
- sucul de gutuie este recomandat anemicilor, cardiacilor, astmaticilor, in afectiuni ale cailor respiratorii si ale tubului digestiv.
- fructul si sucul pot fi folosite pentru spalatul dintiilor, se freaca dantura cu o felie de gutuie mai necoapta sau se clateste energic gura cu suc.

Jeleu de gutuie

Ingrediente: gutuie, mere cretesti, zahar farin, lamie
Preparare: se spala se taie in patru si se curata gutuile de samburi si partea carnoasa din jurul lor si se cantaresc. La un kg de gutui se adauga 250 g de mere cretesti curatate de samburi. Se pun la fiert pana se patrunde usor cu furculita. Se dau prin blender, se adauga la un kg de fructe 375 g zahar farin si zeama de la o lamaie. Se amesteca sa se omogenizeze si se pune iar la fiert pana leaga, avand grija sa amestecam mereu cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a racit putin se adauga un pachet de gelatina dizolvata in 3-4 linguri de apa rece. Se intinde pe o placa de lemn cam de grosimea unui deget si dupa doua zile de odihna, la rece si loc aerisit, se taie in fasii, romburi cubulete sau orice forma dupa inspiratie. Se pudreaza cu zahar farin in care am tinut cateva zile unul-doua batoane de vanilie.

Kiwi este bogat in vitaina C si vitamina K, dar contine si fibre alimentare, vitamina E si potasiu. De asemenea, kiwi are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Utilitate :
- este eficient in reducerea riscului de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si in prevenirea cataractei ;
- contine mai mult potasiu decat bananele ;
- contine mai multa vitamina C decat o portocala

Tort cu kiwi

Ingrediente: 300g piscoturi, 3 linguri gem de caise, 250g branza de vaci, 2 oua, 2 linguri zahar pudra, coaja de la o lamiae, 3 kiwi.
Preparare: Pe un platou se aseaza un strat de piscoturi care se ung cu gem. Branza se lasa sa se scurga, apoi se amesteca cu galbenusurile, zaharul pudra si coaja de lamaie rasa. Albusurile se bat spuma, se adauga branza si se amesteca. Se curata de coaja fructele de kiwi, se taie cubulete si se amesteca cu branza. Cu crema obtinuta se unge uniform tortul.

Lamaie este o sursa excelenta de vitamina C si fibre alimentare, continand si vitamina B6, fier si potasiu. In plus lamaia are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Ajuta la tratarea mai multor afectiuni :
- este indicata in infeectii, stari febrile, boli infectioase, ascita, astenie, reumatism, scorbut, asteroscleroza, varice ;
- in uz extern, are actiune cicatrizanta, antripruriginoasa

Parfe` de lamaie

Ingrediente: (pentru 4 persoane): 3 oua, 60g zahar, coaja rasa si zeama de la 2 lamai, 250g frisca.
Preparare: se bat pe baia de aburi ouale cu zaharul, cu coaja si zmeura de lamiae, pana se obtine o crema, dupa care se amesteca intruna pana se racesc. Se incorporeaza frisca si se toarna compozitia in forme de metal clatite cu apa rece. Se baga la congelator pentru cel putin 24 ore. Se scoate din forme si se serveste garnisita cu fructe.

Mandarine sunt o sursa excelenta de fibre alimentare, vitamina A si vitamina C.
Recomandari:
- mandarinele contin o mare cantitate de vitamina C, care ajuta la tratarea racelilor;
- mandarinele sunt recomandate persoanelor care au sistemul imunitar slabit;
- cojile de mandarine au proprietatea de a scadea nivelul colesterolului din sange
- mastile faciale cu felii de mandarine tonifica si stimuleaza circulatia sangvina, ajutand la intinerirea tenului.

Stafide nu contin grasimi saturate si colesterol.
Datorita fibrelor alimentare pe care le contin, stafidele contribuie in mod benefic la procesul de digestie
Aproximativ 40 de grame de stafide contin 310 miligrame potasiu care contribuie la reducerea riscului de hipertensiune arteriala
Din punct de vedere chimic, stafidele nu contin cantitati insemnate de zaharoza, glucidele fiind prezente indeosebi sub forma de glucoza si fructoza, mai putin nocive in privinta cariogenezei.

Smochine uscate au un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu, fiind o sursa buna de fibre alimentare.
Singura contraindicatie in cazul smochinelor uscate este pentru diabetici.
Este cunoscut si apreciat ca un fruct benefic sanatatii.

Prajitura cu smochine uscate

Ingrediente:125 g faina,100 g unt, 300 g zahar, 3 oua, 100 g miez de nuca maruntit, 15 smochine uscate, 1 fiola esenta de vanilie, 1 plic praf de copt
Glazura:7 linguri frisca lichida, 100g ciocolata
Preparare: am topit untul si am adaugat zaharul, esenta de vanilie si un praf de sare.
Se ia de pe foc, se lasa la racit, apoi se adauga pe rand ouale si se mixeaza pana se omogenizeaza bine.
Am pus faina, apoi nuca maruntita.
Am adaugat si smochinele taiate bucatele
Am pus compozitia intr-o tava unsa cu unt si pudrata cu faina
La cuptor am lasat-o cam 15-20 de min
Am facut glazura. Am pus frisca pe foc si am adaugat ciocolata in ea sa se topeasca. Cand s-a omogenizat am intins-o pe prajitura.

Mango este o sursa excelenta de vitamina A si vitamina C, continand fibre alimentare si vitamina B6. In plus mango are un continut redus de grasimi saturate, sodiu si nu contine colesterol.
Ajuta la tratarea mai multor afectiuni :
- influenteaza in mod pozitiv starea de sanatate si incetineste procesul de inbatranire ;
- inima sanatoasa ;
- vederea buna ;
- sistem imunitar puternic ;
- risc scazut al dezvoltari cancerului.

Supa de mango
Ingrediente: 1-2 fructe mango, 250 ml iaurt, 1 cana de lapte, 1 lingura zahar pudra, 1-3 piersici, o lingura de unt.
Preparare: se curata si se taie bucatele, 1-2 fructe mango, bine coapte. Se pun in blender si se adauga iaurtul proaspat, o cana cu lapte si o lingura cu zahar pudra. Ingredientele se amesteca bine, pana rezulta o spuma, pe care o lasi sa se linisteasca intr-un vas, la rece. Curata de coaja si taie felii 2-3 piersici pe care le calesti usor pe foc, intr-o cratita, cu putin unt. Le dai deoparte, le pudrezi cu zahar si le lasi sa se raceasca bine. Serveste supa de mango cu cateva bucatele de piersica in ea. Este o "nebunie"!

Marul acest aliment este sarac in grasimi saturate, colesterol si sodiu, fiind o sursa buna de fibre alimentare si vitamina C.
Recomandari:
- se recomanda in cazuri de surmenaj fizic si psihic ;
- anemie, obezitate, infectii intestinale, stari febrile, migrene, convalescenta, sarcina, reumatism, ulcer gastric, gastrite, boli de ficat, demineralizare, diabet ;
- pectinele din mere micsoreaza concentratia din sange si contribuie la eliminarea acidului uric ;
- datorita aciditati moderate, merele ajuta digestia.

Placinta cu mere

Ingrediente: 25 g drojdie proaspata, 750 g faina, 3/4 cana sifon, 1 1/2 cana ulei, 3 linguri zahar, vanilie, esenta de room, coaja de lamiae.
Preparare: Se amesteca foarte bine toate ingredientele si astfel iese o coca. Se framanta si acestea foarte bine si se tine la rece timp de 2-3 ore.
Umplutura de mere se prepara astfel: 1-2 kg mere rase pe razatorea cu ochiuri mari se calesc impreuna cu 1-2 linguri margarina si zahar, dupa gust.
Dupa expirarea termenului de pastrare la rece, coca se imparte in doua; o foaie se pune in tava, se acopera cu umplutura sip e urma se pune cealalta foaie. Se coace la foc potrivit timp de 30- 40 de minute. Se pudreaza rece.

Mure acest aliment este sarac in grasimi saturate, colesterol si sodiu, fiind o sursa buna de vitamina E, acid folic, magneziu potasiu si fibre alimentare. In plus, este bogat in vitamina C si vitamina K.
Ajuta la tratarea mai multor afectiuni :
- sunt o sursa importanta de acid folic care intervine in functionarea sistemului nervos ;
- sunt la fel de benefice si in privinta neoplasmelor orale ;
- murele au redus cu 44% dezvoltarea tumorilor maligne de origine bucala

Nectarine sunt bogate in vitamina C, vitamina A, niacina, potasiu si fibre alimentare. In plus nectarinele au un continut redus de grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Ajuta la tratarea mai multor afectiuni :
- au un efect remineralizant si sunt recomandate in special in stimularea imunitati ;
- sunt deosebit de bogate in betacaroten ceea ce le confera un rol de antioxidanti deosebiti de necesari mai ales pe perioada verii ;
- betacarotenul din nectarine protejeaza pielea impotriva radiatilor ultraviolete prevenind imbatranirea prematura si aparitia cancerului cutanat ;
- fibrele alimentare din nectarine sunt benefice in reglarea cantitatii de colesterol, scaderea tensiunii arteriale si prevenirea diferitelor forme de cancer.

Papaya este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, acid folic, continand si fibre alimentare si potasiu. In plus papaya nu contine grasimi saturate, cplesterol si sodiu.
Este utila in urmatoarele cazuri:
- este necesara pentru descompunerea si prelucrarea proteinelor si actioneaza asupra carnii consumate, inainte ca aceasta sa ajunga in stomac ;
- e utila in cazul problemelor de digestie ;
- cu o consistenta asemeni untului, piureul de papaya vine in ajutorul celor care vor sa slabeasca pentru ca nu contine grasimi si intesifica arderile in organism ;
- cu un continut redus de glucide, papaya e indicata in dieta diabeticilor.

Pepene rosu este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C si potasiu.
Miezul pepenelui rosu este un cocteil de apa, aproape 95%, si zaharuri naturale, cu un gust aromat si extrem de favorabil, condimentat cu o multitudine de substante miraculoase cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopina (o substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar), de aici rezulta si proprietatile sale terapeutice, iar continutul mare de apa il recomanda pentru tratamentul rinichilor, cat si al aparatului urinar.

Ceai de pepene rosu si busuioc

Ingrediente: ? 8 cesti de apa fiarta, 8 pliculete de ceai din plante (dupa preferinta) cateva triunghiuri de pepene rosu, 1 legatura mica de busuioc proaspat, zahar (optional)
Mod de preparare: ? toarna apa intr-un ceainic si adauga pliculetele de ceai; dupa 10 minute se scot pliculetele si se lasa ceaiul la temperatura camerei inainte de a fi introdus la frigider; ? adauga tringhiurile de pepene, busuiocul si zaharul

 

Pere sunt bogate in fibre alimentare si vitamina C, avand un continut scazut de grasimi saturate, colesterolo si sodiu.
Contin o anumita cantitate de celuloza care constituie un factor simulent pentru regularizarea activitatii intestinale. Perele sunt o sursa importanta de potasiu. Aportul caloric pe care-l aduce consumarea perelor, prezinta o importanta foarte mare, deoarece 100 g fructe contin 10-20 g hidrati de carbon, care dau organismului intre 40-80 de calorii.

Tort cu pere si ciocolata

Ingrediente: 125g faina, 1 galbenus, 90g zahar, 100g unt, 40g cacao, 3 pere, 60g ciocolata menaj, gem de portocale.
Preparare: se freaca bine 80g unt cu 70g zahar, se adauga galbenusul, faina, iar apoi cantitatea de cacao. Se framanta repede aluatul, se impacheteaza in folie si se pune la frigider 1/2 ora. Se curate perele, se taie in doua, se scot cotoarele si se taie perele felii subtiri. Aluatul se intinde si se aseaza intr-o tava de circa 24 cm unsa cu unt. Se unge aluatul cu gem, apoi se aseaza feliile de pere si se presara zaharul ce a ramas. Se pune in cuptorul bine incalzit, unde se lasa 45 minute la foc potrivi. Se lasa in tava, sa se raceasca. Ciocolata se topeste la aburi intr-o oala mica, se maesteca cu 20g unt si se toarna peste tort. Ciocolata se poate servi si separate, in farfurioare, ornate cu frisca.


Piersici - sunt o sursa excelenta de vitamina C, vitamina A, niacina si potasiu. Piersicile nu contin grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Indicatii:
- au calitati laxative ;
- patru piersici mancate in fiecare dimineata in loc de micul dejun regleaza functiile intestinale si hepatice si intretin alcanitatea sangelui ;
- sunt foarte indicate si pacientilor cu litiaza renala ;
- sucul de piersici este foarte bun si pentru ten

Prajitura cu piersici

Ingrediente:
5 oua , 5 linguri apa fierbinte, 50 g coaja rasa de lamaie, 180 g zahar, sare, 50 g mac, 125 g faina, praf de copt.
Umplutura: 200 g gem de caise, 825 g piersici din compot, un plic glazura incolora.
Preparare: Se bat ouale spuma cu apa si cu zaharul. Se adauga coaja rasa de lamaie, macul si faina amestecata cu praful de copt. se coace prajitura in tava unsa si pudrata cu faina. Se lasa sa se raceasca pe un gratar si se taie in 2. Se unge cu gemul cald de caise. Piersicile se pun la scurs si se taie apoi felii. Se pun sub forma de evantai pe prajitura. Desupra se toarna glazura preparata conform instructiunilor de pe plic. Se taie patrate.

Portocale sunt o sursa excelenta de vitamina C si fibre alimentare, dar contin si tiamina, acid folic si potasiu. Portocalele nu contin grasimi saturate, colesterol si sodiu. Portocalele mai sunt folosite in producerea de gem si marmelada. Esenta din coaja este folosita in industria parfumeriei.
Proprietati :
- este un aliment excelent in toate tipurile de febra ;
- este eficient in remediul indigestiei cronice ;
- este benefica in tratarea constipatiei ;
- este recomandat in bolile oaselor si dintilor
- sucul de portocale, indulcit cu miere, este foarte bun pentru bolile de inima ;
- coaja de portocala este buna in tratarea acneei si a cosurilor ;

Tort de portocale

Ingrediente: 10 oua, 2 pahare de zahar, 10 lingurite de gelatina, 2 pahare cu lapte caldut, 3-4 portocale, 1/2 kg de biscuiti sau 1/2 kg de piscoturi.
Preparare: gelatina se dizolva in apa, dupa care se toarna in lapte caldut. Toata compozitia se toarna apoi peste galbenusurile frecate cu zaharul si coaja rasa de la 2 portocale si se amesteca la foc mic pana cand se face aproape de consistenta unei budinci.
Se lasa sa se raceasca putin si se amesteca cu 1 kg de frisca. Se unge o cratita cu apa rece si se tapeteaaza cu rondele de portocale. Se toarna jumatate de compozitie se pun biscuiti imuiati foarte putin in lapte sau apa si se toarna apoi si cealalta jumatate de compozitie. Se lasa la frigider pentru a doua zi, cand se rastoarna peste un platou.

Prune sunt o sursa excelenta de vitamina C, vitamina K, fibre alimentare si vitamina A. Prunele au un continut redus de grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Ajuta la tratarea mai multor afectiuni :

- Consumate crude in cure de doua - trei saptamani ele reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului si cresterea rezistentei organismului;
- Prunele mai sunt recomandate in anemie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare, colici biliare, dischinezie biliara si hemoroizi;
- fructele proaspete se folosesc si in cosmetica pntru tenurile cu pori deschisi.,ele se zdrobesc si se aseaza pe fata, realizand o masca astrigenta, timp de 20 de minute dupa care se spala cu apa calduta.

Prajitura cu prune

Ingrediente: 3 oua, 1 ceasca (de ceai) zahar tos, 1/2 ceasca ulei, 1 praf de copt, 1/2 ceasca lapte rece, 1 praf vanilie, 2 cesti faina, putin rom, coaja de lamiae, fructe dupa placere.
Preparare: se amesteca faina cu praful de copt si se lasa deoparte 20 de minute. Intr-un castron se pun ouale, dupa ce au fost battue cu zahar foarte bine, se adauga laptele (plus rom si coaja de lamiae), uleiul, se amesteca bine si la urma se pune si faina care a fost data deoparte. Se face un aluat mai tare ca pentru clatite. In tava de la aragaz unsa cu ulei si tapetata cu faina se toarna compozitia, apoi se aseaza fructele. Se coace la foc potrivit, iar cand e gata se pudreaza cu zahar vanilat si se taie patrate.

Zmeura este o sursa excelenta de vitamina C, fibre alimentare, vitamina K si magneziu. Nu contine grasimi saturate si colesterol. S-a descoperit ca zmeura contine xilitol, un indulcitor artificial folosit pentru prevenirea si tratarea cariilor.
Utilitate:
- previne hipertensiunea arteriala ;
- scade febra ;
- inbunatateste digestia ;
- incetineste evolutia celulelor canceroase ;
- trateaza afectiuni genitale feminine ;
- are proprietati expectorante ;
- reduce considerabil foamea fiind folosita in tratarea obezitatii ;
- amelioreaza diferite afectiuni oculare ;
- trateaza cistita ;
- are un rol important in tratarea diabetului.

Sirop de zmeura

Ingrediente: 1kg zmeura, 1,5 l apa, 1 lingurita salicilat, 2 lingurite sare de lamiae.
Preparare: fructele curatate, apa, salicilatul sis area de lamiae se pun intr-un borcan de 5 l si se acopera cu un tifon. Amestecati din cand in cand cu o lingura de lemn, pe parcursul a 2 zile. Dupa 2 zile, cu ajutorul unui tifon strecurati si stoarceti continutul borcanului. Zeama pe care am stors-o o punem din nou in borcan si adaugam 2 kg de zahar, mai amestecam cu lingura de lemn 4 zile, dupa care o punem in sticle.